Kuba- Gaya Picadillo
⭐⭐⭐⭐⭐ 33 Penilaian | 26 Ulasan
| 13 Gambar
Terdapat banyak variasi picadillo. Ini adalah hidangan berperisa dan tradisional yang dimasak dari rumah dengan bahan-bahan yang sedia ada di mana-mana pasar raya. Jangan abaikan wain, kerana ia sangat penting untuk perisa hidangan ini. Hidangkan dengan bawang putih dan nasi putih bawang, kacang hitam, dan pisang tanduk goreng. Hiaskan dengan ham yang dipotong jalur dan lada merah panggang.
Bahan-bahan
⬜ 2 biji kentang
⬜ Garam secukup rasa
⬜ 2 sudu minyak zaitun
⬜ 1 biji bawang, dihiris
⬜ 1 lada loceng hujau,
dihiris
⬜ 2 sudu teh bawang putih
hancur
⬜ 1 ½ paun daging lembu tanpa lemak
⬜ 2 cawan wain merah kering
⬜ 1 (15 oz) tin sos tomato
⬜ ⅔ cawan zaitun hijau pimiento, toskan dan cincang
⬜ ½ cawan capers, dikeringkan
⬜ ¼ cawan kismis keemasan
⬜ 1 sudu teh jintan tanah
⬜ 1 cubit oregano
kering
⬜ ¼ sudu teh lada hitam
⬜ ¼ sudu teh garam
⬜ 1 sudu teh minyak zaitun
Cara-cara
☑️ Langkah 1
Masukkan kentang ke dalam periuk besar dengan air yang cukup untuk
ditutup; perasa dengan garam. Didihkan air; perlahankan api hingga sederhana
rendah, letakkan penutup di atas periuk, dan masak kentang hingga mendidih
hingga lembut, kira-kira 20 minit. Tiriskan dan ketepikan hingga sejuk.
☑️ Langkah 2
Panaskan 2 sudu minyak zaitun dalam ketuhar Belanda yang besar
dengan api sederhana; masak dan tumis bawang merah, paprika hijau, dan bawang
putih dalam minyak panas sehingga sayur-sayuran menjadi lembut, kira-kira 5
minit.
☑️ Langkah 3
Hancurkan daging lembu ke dalam campuran bawang, pecahkan daging
menjadi kepingan yang lebih kecil semasa anda mencampurkan; masak dan kacau
sehingga daging lembu berwarna coklat sepenuhnya, 7 hingga 10 minit. Tiriskan
lemak sebanyak mungkin dari campuran.
☑️ Langkah 4
Tumis wain merah, sos tomato, zaitun, caper, kismis emas, jintan,
oregano, lada hitam, dan 1/4 sudu teh garam ke dalam campuran daging lembu.
Didihkan, perlahankan api hingga sederhana-rendah, dan masak dengan mendidih
sehingga anggur telah sebati dengan ketara, 25 hingga 30 minit.
☑️ Langkah 5
Kupas kentang yang telah disejukkan dan potong.
☑️ Langkah 6
Panaskan 1 sudu teh minyak zaitun dalam kuali dengan api
sederhana. Masak kentang ke dalam minyak panas hingga keperangan, kira-kira 5
minit.
☑️ Langkah 7
Campur perlahan kentang yang telah dimasak ke dalam campuran
daging lembu yang sedang reneh; masak bersama 5 minit.
Fakta pemakanan
Setiap hidangan:
471 kalori; protein 26gm;
karbohidrat 29.6gm; lemak 22gm; kolesterol 78.9mg; natrium 1337.7mg.
RUJUKAN:
Allrecepis. (2020). Cuban-Style Picadillo . Dicapai pada Disember 28, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/220167/cuban-style-picadillo/
KERJA KUMPULAN
MUHAMAD ISNORRIZAL BIN MOHD SAIDI
197504
NOR SYAHIRAH BINTI SARIAN
197583
Gambar Bukti Kehadiran Minggu 10
No comments:
Post a Comment