Monday 28 December 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(1)

Kuba- Gaya Picadillo

⭐⭐⭐⭐⭐       33 Penilaian   |   26 Ulasan   |    13 Gambar

Terdapat banyak variasi picadillo. Ini adalah hidangan  berperisa dan tradisional yang dimasak dari rumah dengan bahan-bahan yang sedia ada di mana-mana pasar raya. Jangan abaikan wain, kerana ia sangat penting untuk perisa hidangan ini. Hidangkan dengan bawang putih dan nasi putih bawang, kacang hitam, dan pisang tanduk goreng. Hiaskan dengan ham yang dipotong jalur dan lada merah panggang.




Bahan-bahan

  2 biji kentang

 

  Garam secukup rasa

 

  2 sudu minyak zaitun

 

  1 biji bawang, dihiris 

 

  1 lada loceng hujau, dihiris

 

  2 sudu teh bawang putih hancur 

 

 1½ paun daging lembu tanpa lemak 

 

  2 cawan wain merah kering

 

  1 (15 oz) tin sos tomato 

 

   cawan zaitun hijau pimiento, toskan dan cincang 

 

  ½ cawan capers, dikeringkan 

 

  ¼ cawan kismis keemasan 

 

  1 sudu teh jintan tanah 

 

  1 cubit oregano kering 

 

  ¼ sudu teh lada hitam 

 

  ¼ sudu teh garam 

 

  1 sudu teh minyak zaitun

 

 

Cara-cara 

 

 ☑️ Langkah 1

Masukkan kentang ke dalam periuk besar dengan air yang cukup untuk ditutup; perasa dengan garam. Didihkan air; perlahankan api hingga sederhana rendah, letakkan penutup di atas periuk, dan masak kentang hingga mendidih hingga lembut, kira-kira 20 minit. Tiriskan dan ketepikan hingga sejuk.


 ☑️ Langkah 2

Panaskan 2 sudu minyak zaitun dalam ketuhar Belanda yang besar dengan api sederhana; masak dan tumis bawang merah, paprika hijau, dan bawang putih dalam minyak panas sehingga sayur-sayuran menjadi lembut, kira-kira 5 minit.


 ☑️ Langkah 3

Hancurkan daging lembu ke dalam campuran bawang, pecahkan daging menjadi kepingan yang lebih kecil semasa anda mencampurkan; masak dan kacau sehingga daging lembu berwarna coklat sepenuhnya, 7 hingga 10 minit. Tiriskan lemak sebanyak mungkin dari campuran.


 ☑️ Langkah 4

Tumis wain merah, sos tomato, zaitun, caper, kismis emas, jintan, oregano, lada hitam, dan 1/4 sudu teh garam ke dalam campuran daging lembu. Didihkan, perlahankan api hingga sederhana-rendah, dan masak dengan mendidih sehingga anggur telah sebati dengan ketara, 25 hingga 30 minit.


 ☑️ Langkah 5

Kupas kentang yang telah disejukkan dan potong.


 ☑️ Langkah 6

Panaskan 1 sudu teh minyak zaitun dalam kuali dengan api sederhana. Masak kentang ke dalam minyak panas hingga keperangan, kira-kira 5 minit.


 ☑️ Langkah 7

Campur perlahan kentang yang telah dimasak ke dalam campuran daging lembu yang sedang reneh; masak bersama 5 minit.

 

Fakta pemakanan

Setiap hidangan:

471 kalori; protein 26gm; karbohidrat 29.6gm; lemak 22gm; kolesterol 78.9mg; natrium 1337.7mg.

 

 

RUJUKAN:

Allrecepis. (2020). Cuban-Style Picadillo . Dicapai pada Disember 28, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/220167/cuban-style-picadillo/ 

 

KERJA KUMPULAN





MUHAMAD ISNORRIZAL BIN MOHD SAIDI 
197504





NOR SYAHIRAH BINTI SARIAN
197583



Gambar Bukti Kehadiran Minggu 10



No comments:

Post a Comment