Monday 28 December 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(2)

Pan Lebar Ayam Masam-Manis

⭐⭐⭐⭐⭐       7 Penilaian   |   4 Ulasan   |    5 Gambar

Diilhamkan oleh rasa hidangan Asia kegemaran kami, berikut adalah resipi yang menggunakan khasiat nanas dalam tin, dengan sayuran biasa. Untuk menjadikannya mesra dengan pan lebar, ayam sudah tidak perlu dilapisi dengan serbuk roti atau digoreng dahulu. Ditambahi dengan sos sedap yang anda suka, dan jika ada yang tersisa, simpan sos di dalam peti sejuk dalam bekas tertutup, sehingga satu minggu. Sos ini juga merupakan sos yang sedap untuk pembuka selera gaya Asia. Hidangkan bersama nasi kukus panas.




Bahan-bahan

 

  2 (8 oz) Jus nanas dalam tin

 

  1 loceng lada merah, dibuang biji dan dipotong menjadi kepingan 1 inci

 

  1 loceng lada hijau, dibuang biji dan dipotong menjadi kepingan 1 inci

 

  1 lobak merah, dikupas dan dihiris secara menyerong

 

  ½ bawang merah, potong 1 inci

 

  3 sudu besar minyak alpukat 

 

  garam dan lada hitam secukup rasa 

 

  1½ oz dada ayam tanpa kulit, tanpa tulang, potong 1 inci

 

  air secukupnya 

 

  2 sudu besar tepung jagung

 

  ½ cawan gula perang cerah

 

   cawan cuka beras 

 

  3 sudu besar kicap 

 

  1 sudu besar sos cili bawang putih

 

  1 sudu besar pes halia-bawang putih

 

  ⅛ sudu teh lada putih tanah

 

 

Cara-cara 

 

 ☑️ Langkah 1

Panaskan ketuhar hingga 425 darjah F (220 darjah C).

 

 ☑️ Langkah 2

Tiriskan nanas dan masukkan jus ke dalam ukuran cecair 1 cawan. Letakkan nanas yang telah dikeringkan dalam mangkuk pencampuran besar; mengetepikan.

 

 ☑️ Langkah 3

Masukkan paprika, lobak merah, dan bawang merah ke dalam nanas. Tuangkan 2 sudu minyak alpukat ke atas dan taburkan dengan garam dan lada. Kacau hingga sebati dilapisi minyak dan perasa, kemudian tuangkan ke dalam satu lapisan pada loyang lebar. Masukkan ayam ke dalam mangkuk yang sama, gerimis dengan baki 1 sudu minyak, dan perasakan dengan garam dan lada. Lumurkan ke lapisan ayam di atas loyang lebar antara bahagian nanas dan sayur.

 

 ☑️ Langkah 4

Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan hingga sayur-sayuran lembut dan ayam masak, kira-kira 25 minit.

 

 ☑️ Langkah 5

Sementara itu, tambahkan air secukupnya ke jus nanas yang disediakan untuk membuat 1 cawan cecair. Pindahkan 3 sudu besar cecair ke mangkuk kecil dan masukkan tepung jagung. Kacau dengan garpu atau pukul sehingga sebati.

 

 ☑️ Langkah 6

Tuangkan baki cecair ke dalam periuk dengan gula merah, cuka beras, sos tomato, kicap, sos bawang putih, pes bawang putih halia, dan lada putih. Didihkan, kacau sekali-sekala, dengan api sederhana tinggi. Perlahan-lahan masukkan campuran tepung jagung, pukul sebentar. Kembali mendidih dan biarkan menebal, terus memukul, kira-kira 1 minit.

 

 ☑️ Langkah 7

Campurkan ayam, nanas, dan sayur-sayuran dengan sos untuk dihidangkan.

 


Nota Masakan:

Anda boleh menggunakan minyak masak berperisa Neutral untuk minyak alpukat.

Untuk menjimatkan masa, selain membuat sos, anda juga boleh menggunakan sos tin manis dan masam Asia.

 

Fakta pemakanan

Setiap hidangan:

524 kalori; protein 37.7gm; karbohidrat 58.6gm; lemak 14.9gm; kolesterol 96.9mg; natrium 1236.2mg.

 

 

RUJUKAN:

Allrecepis. (2020). Sheet Pan Sweet and Sour Chicken. Dicapai pada Disember 28, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/279987/sheet-pan-sweet-and-sour-chicken/


KERJA KUMPULAN





MUHAMAD ISNORRIZAL BIN MOHD SAIDI 
197504





NOR SYAHIRAH BINTI SARIAN
197583



Gambar Bukti Kehadiran Minggu 10



No comments:

Post a Comment