Ayam Parmesan
⭐⭐⭐⭐⭐ 4,091 Penilaian
| 2,761 Ulasan | 1,416 Gambar
Resipi Ayam Parmesan yang dihasilkan oleh saya adalah sedikit berbeza daripada kebiasaan yang dihasilkan di kebanyakan restoran kerana resipi ini menggunakan sos yang sedikit dan bahagian luaran salutan ayam yang lebih rangup.
Bahan-bahan
⬜ 4 bahagian dada ayam tanpa
kulit dan tanpa tulang
⬜ Garam dan lada hitam yang sudah
digiling secukup rasa
⬜ 2 biji telur
⬜ 1 cawan sebuk roti panko atau
lebih mengikut keperluan
⬜ ½ cawan keju Parmesan yang telah
diparut
⬜ 2 sudu besar
tepung serba guna atau lebih mengikut keperluan
⬜ 1 cawan minyak zaitun untuk menggoreng
⬜ ½ cawan sos tomato yang telah
disediakan
⬜ ¼ cawan keju mozzarella segar dan
dipotong dadu kecil
⬜ ¼ cawan daun selasih yang siap
dicincang
⬜ ½ cawan keju provolone yang telah
diparut
⬜ ¼ cawan keju Parmesan yang telah
diparut
⬜ 1
sudu besar minyak zaitun
Cara-cara
☑️
Langkah 1
Panaskan ketuhar
sehingga 450 darjah F (230 darjah C).
☑️
Langkah 2
Letakkan dada ayam
di antara dua kepingan plastik yang tebal (beg beku yang boleh ditutup semula
adalah lebih baik) di atas permukaan yang rata dan keras. Tumbuk dada ayam
tersebut dengan kuat pada bahagian halus palu dada ayam sehingga ketebalannya
1/2 inci. Perapkan dada ayam tersebut bersama garam dan lada hitam.
☑️
Langkah 3
Pukul telur dalam
mangkuk dan ketepikan.
☑️
Langkah 4
Campurkan serbuk
roti dan 1/2 cawan keju Parmesan dalam sebuah mangkuk yang berlainan dan
ketepikan.
☑️
Langkah 5
Letakkan tepung ke
dalam ayak atau penapis; ayakkan ke atas dada ayam dan salutkan pada kedua-dua
belah bahagian dengan rata.
☑️
Langkah 6
Celupkan dada ayam
yang telah disaluti tepung ke dalam telur yang telah dipukul. Pindahkan dada
ayam tersebut ke dalam campuran serbuk roti dan salutkan pada keseluruhan dada
ayam. Ulang langkah yang sama untuk kesemua dada ayam. Setelah itu, ketepikan
dada ayam tersebut selama lebih kurang 15 minit.
☑️
Langkah 7
Panaskan 1 cawan minyak zaitun ke dalam kuali besar dengan api sederhana sehingga minyak kelihatan panas berkilau. Masak ayam sehingga kelihatan keemasan, kira-kira 2 minit pada setiap satu bahagian. Ayam akan selesai dimasak di dalam ketuhar.
☑️ Langkah 8
Letakkan ayam
tersebut ke dalam loyang atau baking dish
dan letakkan 1/3 cawan sos tomato pada setiap dada ayam di atasnya.
Lapiskan juga setiap dada ayam dengan keju mozzarella, daun selasih segar, dan
keju provolone dengan jumlah yang sama. Taburkan 1 hingga 2 sudu besar keju
Parmesan di atasnya dan sembur rata minyak zaitun dalam 1 sudu besar.
☑️
Langkah 9
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan
sehingga keju kelihatan keperangan dan berbuih serta di tengah dada ayam tidak
lagi berwarna merah jambu atau separa masak, 15 hingga 20 minit. Termometer
bacaan segera dimasukkan ke bahagian tengah dan hendaklah mencapai bacaan
sekurang-kurangnya 165 darjah F (74 darjah C).
Nota Masakan:
Gunakan
sos tomato yang berkualiti tinggi untuk mendapatkan hasil yang lebih baik. Anda
boleh juga menggantikan pesto atau herba kering Itali pilihan anda dengan
selasih, atau tidak menggunakannya langsung. Sekiranya menggunakan mozzarella
segar, potong menjadi kiub atau potong dadu berbanding mencincangnya atau
memarutnya.
Fakta pemakanan
Setiap hidangan:
471 kalori; protein 42.1gm; karbohidrat
24.8gm; lemak 24.9gm; kolesterol 186.7mg; natrium 840.3mg.
RUJUKAN:
Allrecepis. (2020). Chicken Parmesan. Dicapai pada Disember 28, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/223042/chicken-parmesan/
KERJA KUMPULAN
MUHAMAD ISNORRIZAL BIN MOHD SAIDI
197504
NOR SYAHIRAH BINTI SARIAN
197583
Gambar Bukti Kehadiran Minggu 10
No comments:
Post a Comment